tiistai 17. helmikuuta 2009

Häämatka Punaisella merellä ja vähän jotain muuta

Häämatkan jälkeinen jalla-jalla-tauti ja heti sen jälkeen iskenyt flunssa alkaa helpottaa ja viimein on energiaa laittaa tännekin kuulumisia. Tässä vaan näyttää menevän useampi ilta..

Reissu oli kerrassaan mahtava! Oli ihanaa olla ihan kahden liikkeellä ja vain nauttia toistemme seurasta, ja tietysti kaikista niistä upeista nähtävyyksistä! Liikkeellä oltiin siis Kristina Reginalla,

mukava, pikkuinen laiva, joka kesti Punaisen meren tyrskyt ihan mallikkaasti. Laivalla henkilökunta oli oikein ystävällistä ja ruoka oli hyvää, risteilyn iltaohjelma tosin oli suunnattu hieman varttuneemmalle väelle..


Matkan retket olivat ne miksi me valittiin juuri tämä reissu! Ensimmäinen retki oli Kuninkaiden laaksoon Niilin länsirannalle, bussimatka Safagasta kesti noin viisi tuntia. Matkalla pysähdyttiin modernille keitaalle, eräänlaiselle huoltoasemalle. Busseja oli vastassa beduiiniperheitä, kameleineen ja aaseineen, toiveenaan tienata muutama lantti.. Ja minähän en voinut vastustaa noita kameleita!


Niilin läntinen ranta on siis muinoin ollut kuolleiden puoli, ja sinne faaraot rakennuttivat kuolintemppelinsä ja sinne heidät haudattiin. Ensimmäisenä näistä muinaisista rakennuksista vastaan tuli Memnonin kolossit, tässä vain toinen niistä 20-metriä korkeista patsaista.

Kuninkaiden laaksossa arvellaan olevan pari sataa hautaa, niistä 63 on löydetty ja vain muutamissa saa vierailla. Missään ei tietenkään saanut ottaa kuvia sisällä, etteivät maalaukset tuhoudu, niinkuin monessa haudassa on jo käynyt. Mutta upeita olivat!

Laakso muuten valittiin kuninkaiden hautapaikaksi muunmuassa sen takia ettei tuolla sada oikeastaan koskaan, siellä on äärimmäisen kuivaa ja kuumaa, joten muumiot säilyivät siellä hyvin. Mukavan lämminhän siellä olikin:))

Toinen syy oli kuvassa näkyvä vuorenhuippu, joka on ikäänkuin pyramidin huippu. Suuria pyramidejä ei enää haluttu rakentaa, sillä ne tulivat ryöstetyiksi, koska kaikki tiesivät että sinne faarao on aarteineen haudattu. Tämä laakso taas oli erittäin hyvin varjeltu salaisuus, vaikka ryöstetyksihän haudat sielläkin tulivat..
Arkeologiset kaivaukset Kuninkaiden laaksossa ovat käynnissä koko ajan:

Sinne kun joskus pääsisi kuokkimaan!!!

Kuninkaiden laakson jälkeen ylitimme Niilin,
josta ei kauhean hyvää huolta näytetä pitävän...

Saavuimme Karnakin temppeliin, joka taitaa olla yksi maailman suurimpia temppelialueita! Ikävä kyllä meillä ei ollut aikaa kuin reilu tunti, vaikka siellä olisi saanut helposti menemään koko päivän!
Oinaanpäisiä sfinksejä


Hypostyylipihan valtavia pylväitä


ja patsaita;)

Basaariin päästiin seuraavana päivänä Jordanian puolella Aqabassa, sieltä tuli ostettua kilokaupalla kahvia ja teetä ja pähkinöitä ja mausteita. Lihaa ei ostettu;)
Jordaniassa tehtiin retki Petraan, nabatealaisten muinaiseen kaupunkiin,
josta on säilynyt melkein pelkästään hautoja.
Julkisivut näissä haudoissa oli upeita, sisällä niissä ei ollut oikeastaan mitään muuta kuin tyhjä huone.
Beduiinit asuttivat näitä vielä 1980-luvulla! Hulppeat on olleet mökit;)
Sitten siirryttiin taas Egyptin puolelle ja Kairoon. Kairon kaupungissa asuu noin 20 miljoonaa ihmistä ja iso osa tällaisissa laittomissa kerrostaloissa:
Aavemaisen näköisiä kotteroita, vielä pahempia kuin kotomaiset lähiöt..ja sitten kun miettii ettei ole ns. kunnallistekniikkaa niin mahtaa olla viihtyisiä koteja noiden seinien takana..

JA siinä se sitten on:
Upeita oli pyramiditkin, ei siitä mihinkään pääse!
Meripäivänä laivalla järjestettin naamiaiset, joihin osallistuimme kapteeni ja rouva Muhammed Mustapartana. Kunnon merirosvoina varastimme koko shown ja suurimman osan yleisön äänistä!

Tuliaisia tuli ostettua aivan mahdottomasti! Eipä taas tarvitse mitään vähään aikaan ostellakaan, ajattelin pitää äomia pääsiäiseen asti, eräänlaista paastoa sekin!

Mutta niihin tuliaisiin, eteisen seinää tuli koristamaan papyrus, jossa Tutankhamenin puoliso hieroo miehensä käsivarsiin kallisarvoista öljyä rakkauden osoituksena:

Basalttikivinen kanopiastia:

Jordaniasta, Kuningatar Noorin säätiön kaupasta, beduiinipaita:

Puolet kaupan tuotosta menee tekijöille, siis naisille.
Egyptin puolelta löytyi matto meidän käytävän seinälle:

Kamelinkarvalangasta kudottu, ihanuus!

Itselleni syntymäpäivälahjaksi ostin korurasian:

Reunoilla Ramses II ja Nefertari
Jordaniasta puinen rasia kaikille ihanille matkamuistokoruille:
Joita tuli tältäkin reissulta muutama lisää:
Naama Baystä löysin viimeisenä päivänä, viimeisen vartin aikana IHANAN helmikaupan, jossa olisi pitänyt viettää enemmän aikaa, mutta kiireessä ehdin valita vain nämä:


Se noro-takki etenee, matkalla tosin se sai levätä pussissa hytin lattialla..Keksin siis muuta tekemistä;)
Ennen reissua oli ystävän synttärit, hän sai lahjaksi rintakorun ja korvikset:

Ja sitten seuraa ensimmäinen Titityyn lanka-klubin paketti:

IHANA!

2 kommenttia:

Sini kirjoitti...

oo, en mä arvellu että se NOIN hieno on se korurasia! mieletön. vitsi kun ei taas tullu mieleen, maukan faija on hullu egypti-fanaatikko ja sillä on synttärit tulossa =D. ens kerralla sitte.

Kristiina kirjoitti...

Voih, miten upeita kuvia. Heti laitan tän linkin miehelle vinkiksi(hääpäivä häämöttää huhtikuussa nääs)